20 Aralık 2012 Perşembe

konuşacak mevzu çok

Okul başladı bizim için hızlı ve ilginç oldu bir o kadar da hızlı ilerlemekte,bende Ayşe ile birlikte okullu oldum yeniden..
okulun ilk günü

Evet 5 buçuk yaşında gitsin mi gitmesin mi yok olmaz daha küçük şöyleydi,psikolojiydi,olgunlukdu derken mini mini birler başladı ve nedense tüm o çok sesli koro da susuverdi.Sanırım herkes benim gibi hayat meşgalesine,çocukların da  çok kolay adapte olması ile o sıkıntılı günleri unutuverdi.
kendimi de sayıyorum yanlış anlaşılmasın!
Gelelim mevzuya bizim çocuklar için yani 2006 son ayları ve 2007 nın ilk ayları doğan çocuklar için 1. sınıf hiç de öyle öcü gibi değilmiş.Tabii bahsettiğim bu çocuklar hiç okul öncesi eğitim almamışlarsa sıkıntı olmuş olabilir ama genel olarak çocuklar bu duruma dünden razı ve hazırmış benim gözlemlerime göre.
Ayşe çok iyi gidiyor çok hevesli öğrendiği her harfte havalara uçuyor ödevleri onun için önemli okumayı yazmayı seviyor.(burada bir maşallah diyelim)  hatta ilk haftalarda sıkıldı ne zaman okumayı öğreneceğim dıye veryansın etti:)


1 ler iyi gidiyor da olan okul öncesine oldu arkadaşlar,yaşlar karıştı birbirine girdi çorba oldu,ezberler zaten bozulmuştu 5 buçuk yaş okuma yaşı olunca bu yıl esas şaşkınlığı bence biz okul önceciler yaşıyor.
4 yaş sınıfı diyorsun çocuk daha 3 yaşında,5 yaş desen 4 üne yeni giriyor.6 yaşlar şaşkın velilerle dolu kimi hevesli hemen ilkokula kimisi raporlu...
Evet yeni isyeeeaaan konum buyurun buradan efendim:)
Yaş mevzusunda sınıflar iyi ayarlanmalı ve elbette bize de taze bir müfredat gerek diye düşünüyorum,eğitim sistemi madem bundan sonra böyle gidecek bunun öncesi için donanımlı veliler ve çok daha farklı bir okul öncesi sistem olmalı bu konuya ne zaman el atılacak acaba merak ediyorum.
Aslında çok uzun süredir okul öncesinin önemi vurgulanmaya,anneler babalar bilinçlendirilmeye çalışıldı ama  6 yaşına gelmiş bir çocuk eline hiç kalem almamışsa bir arpa boyu bile yol gidilmemiş demektir bu.
tabii isyan eder ilk okul öğretmeni biz bile ediyorsak ...

Bırakalım çocuğumuz gangnam style bilmesin , bunun yerine öğretecek o kadar çok şey var ki...
Her çocuk üstün potansiyelli olabilir aslında bomboş bir kaset içine ne doldurursan onu dinlersin.Bu mevzu oldukça derin!
ben kendi içimde isyanıma devam edeyim sizin başınızı daha fazla ağrıtmadan gidiyorum.

Selametle...

17 yorum:

  1. Kafam çok karışık bu konuda. Çevremde hiç anaokuluna gitmemiş çocuklar birinci sınıfa başlamaktan genel olarak mutlular. Yapılan etkinlikler anaokulunda yapılan etkinlikler ve daha önce görmedikleri için bunları yapmaktan mutluluk duyuyorlar.
    Bir yandan başka bir sınıf öğretmeni harıl harıl okuma-yazma çalışmalarına başlamış sınıfın düzeyine göre.
    Oğlum 5 yaşında ve iki yıldır anaokuluna gidiyor. Göndersem bir türlü göndermesem bir türlü. Her türlü sıkılacak diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok emin olun hiç sıkılmayacak gönderin helede okul deneyimi varsa çok daha iyi olur.Aslında bu konu ile ilgili fikrim çocuğa yaşının bir üstünü vermek gereğe dönüştü.

      Sil
    2. İyi bir devlet okuluna gönderme taraftarıydık sistem değişmeden önce. Ama şimdi bunun da bocalamasını yaşıyoruz.

      Sil
  2. Değerli nohutoda,
    Ben bu sene 2006 doğumlu kızımı birinci sınıfa verdim. 2008 doğumlu bir de küçüğümüz var. Onu da devlet okulunda anasınıfına vermek istedim. ama öldüm bittim onu kayıt ettiremedim.
    48 ay ile 60 ay arası çocuklar anaokulu eğitimine alınır derken müfredatlar, benim bulundugum yerde herkes sözleşmiş gibi, çok erken seneye gelin denildi. 55 aylıktı o zaman. bu yüzden bir yöneticiyle tartıştım ama sonuç küçüğüm okula alınmadı.
    Bana bahane olarak raporluların koskocaman olmuş dosyası gösterildi...bak bunlar gelmek istemiyor sen neden vermek istiyorsun.ben anlıyorum sizi, çocukları evden çıkarıp rahat etmek istiyorsunuz gibi terbiyesizce ve bir eğitimciye yakışmayan cümleler kuruldu...çok üzüldüm o zaman.ağlayarak çıktım okulun kapısından.
    büyük kızım 1e başladı ama bu insanlar böyle düşünen insanlarsa bu sistemden ne beklemek gerek? gibi binlerce soru ile terkettim okulu.
    bu sene evde küçük kızım.
    değil kalem tutmak, neredeyse okumayı öğrenecek kendi kendine.imkan olmadığı için özel bir anaokuluna gönderemiyorum.
    ama seneye ne yapacağımı da kestiremiyorum.
    büyük kızımdan görüyorum, neler yaşayabileceğini, ama karar? henüz oluşmadı bende. çok uzattım, üzgünüm.
    yazınızı çok içten buldum o yüzden sanırım döküldüm:) bu arada uzun uzuuuun maşallah dedim:)
    hoşçakalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 buçuk yaşında olacaksa gelecek eylülde gitmesi gerekecek ve bence helede güveniyorsanız yapar diyorsanız gitsin derim ben,size yapılan müdahele ise cok çirkin tam bir saçmalık iş bilmez insanlara rastlamışsınız maalesef:( çocuğunuzu en iyi siz bilir siz tanırsınız en iyi kararı vereceğinize eminim onun adına zaten kızınız size ipuçlarını veriyordur.
      hayırlısı olsun inşallah

      Sil
  3. Şimdi şöyle bir sorun da var. Okul öncesinde öğretilen şeyler okula başlayınca tekrar edilince, çocuk sıkılmalar da yaşayabiliyor. Bence okul öncesinde çok fazla yükleniliyor çocuklara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok aslında yüklenmiyoruz diyemeyeceğim beklentiler azaltılmalı bencede daha serbest daha özgür yaşantıya dayalı olmalı bencede..

      Sil
  4. sevgili nohutodam,
    benim kız da 2006 aralı doğumlu ve hiç tereddüt yaşamadım okula başlatma konusunda. zaten 3 yaşından beri kreşe gidiyor çocuk daha ne göndericem.
    bende aralık doğumlu biri olarak yaşıtlarımla başladım okula. her zamanda kolaylığını görmüşümdür.
    çocukların zihni berrak bir su gibi, için rahat olsun.
    sen bilinçli bi annesin, ayşe pırıl pırıl bi kız.
    okumayı öğrendi benim mercimek, şimdi dünyası aydınlandı...
    iyiki gitmiş bu sene okula...
    mektuplaşıyoruz bile odadan odaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz benim en sevdiğim en tatlı ana kızsınız zaten:)Ayseden yana bir sıkıntı yok çok şükür ama derin kadar olgun değil sanki,bak yine imrendim mektup olayına..

      Sil
    2. bende Ayşe'nin güzelliğinin Mahir'in o şapşal sevimliliğinin hastasıyım.
      derin, yaşadıklarının etkisiyle olgun bi çocuk :( ben ise elimden geldiğince O'nu çocuk tutmaya çalışıyorum.
      mektup olayı ise aslında birbirimize resim çizmemizin bir tık ötesi, öyle satır satır değil canım :)

      Sil
  5. Ben de sınıf öğretmeni adayıyım. Ve bu seneki değişimler canımı o kadar sıktı ki, ne zaman böyle bir konu açılsa tutamıyorum kendimi dalıyorum direkt konuya:)
    çok dertliyim çoook:)))
    Allah sonumuzu hayır etsin:)

    YanıtlaSil
  6. Maşallah Ayşeciğe..

    Erken gidenlerin tahminlerin aksine büyüklere göre daha kolay adapte olduklarını duyuyorum çevremden.

    Hayırlısı

    YanıtlaSil
  7. Maşallah Ayşeciğe..

    Erken gidenlerin tahminlerin aksine büyüklere göre daha kolay adapte olduklarını duyuyorum çevremden.

    Hayırlısı

    YanıtlaSil
  8. Ben de başta çok sıkıntı çektim,biliyorum bunları yapmak istemiyorum derdiydi bizimki,şimdilerde şükür okuma yazma başladı biz de rahatladık. Şimdilik işler yolunda korktuğum gibi olmadı seviniyorum.

    YanıtlaSil
  9. kaderdaşız sizinle ve formadan anladığım kadarıyla aynı okulu tercih etmişiz ikimizde. bakalım baya okumayı söktüler di mi ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  10. kaderdaşız sizinle ve anladığım kadarıyla aynı gün aynı yerlerde aynı endişelerle beklemişiz kızlarımızı. aynı okuldayız bizde. artık söktüler sanki okumayı değil mi ne dersiniz ? :)

    YanıtlaSil

Yorumu SeviYORUM